Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Cinstirea Sfântului le-a învrednicit de o moarte ușoară

Maica Evloghia Orăștean și Maica Magdalena Ivan, trecute la Domnul, au fost ghizi. Îl iubeau pe Sfântul Nicodim foarte mult, primul lucru pe care-l făceau când venea cineva era să-i arate peștera unde s-a nevoit Sfântul. Maica Evloghia cel puțin era dispusă chiar numai pentru o persoană sau două să povestească și două sau trei ore. Le povestea în amănunt toate minunile Sfântului, îi lua și îi ducea peste tot să le arate. Și o făcea cu o convingere care-i însuflețea pe toți cei ce o ascultau.

Maica Evloghia s-a rugat să nu zacă înainte de moarte, să moară din picioare. Zăcuse, ba cu o fractură, ba cu alte boli. Și totuși, a murit așa cum și-a dorit.

S-a închinat după rânduială la toate icoanele. A luat sfânta anafură. A ieșit din biserică și a căzut din picioare chiar lângă mormântul Sfântului Nicodim. Acolo și-a dat ultima suflare. Cu o zi înainte, dăduse unei surioare un mănunchi de lumânări, rugând-o să le aprindă la mormântul sfinției sale timp de 40 zile.

Maica Magdalena ținea cu acrivie de rânduială. Își iubea mănăstirea și pe ctitorul ei. Ani de zile a povestit oamenilor despre Sfântul Nicodim. O viață întreagă s-a ostenit cu fapta și cu cuvântul să întărească mănăstirea pe temeiul sigur al vieții călugărești așa cum a primit-o de la Părinți și pe care se silea să o predea fără rabat mai departe. Nelipsită de la biserică, era punctul de referință fără greș în ceea ce privește tipicul. Folosim încă în strană cărți adnotate, completate și corectate de sfinția sa, cu trimiteri la alte ediții.

Însă își trăia viața cu o foarte mare discreție. Îngenucheată în strana sfinției sale, își ascundea fața în vremea Axionului, totdeauna, să nu băgăm de seamă lacrimile pe care le aducea Maicii Domnului pentru mănăstire. Și tot așa discret a și murit.

Am găsit-o așezată pe marginea patului, lăsată pe spate. Se pregătea pentru slujbă, pe care însă n-a mai împlinit-o aici cu noi obștea cea de pe pământ, ci în lăcașurile cuvioșilor, cu obștea cea de sus a Sfântului Nicodim, pe care l-a cinstit și căruia i-a slujit.

Citiți și: Sfântul Nicodim l-a întors pe tata Petru din moarte ca să se spovedească și să se împărtășească

Publicitate
%d blogeri au apreciat: