Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

De ce ora 1 și nu ora 8?

În vara anului 2017, ucenicii Părintelui Vartolomeu (duhovnicul nostru) au organizat o excursie în Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, excursie în care l-au luat și pe Părintele Vartolomeu și opt maici de la Mănăstirea Tismana, printre care m-am aflat și eu.

Am avut ca organizator pe doamna C., iar ca ghid sârb pe domnul A. B.

Am fost la mormântul Starețului Tadei, la Sfântul Nicolae Velimirovivi, Sfântul Iustin Popovici, sfinți care au sfintele moaște întregi, apoi la Sfântul Vasile de la Ostrog, la Catedrala din Muntenegru (unde se află mâna Sfântului Ioan Botezătorul).

În fiecare dimineață, plecarea cu autobuzul era cel târziu la ora 8, pentru că traseul era lung.

Când am ajuns în Macedonia, ne-am cazat în Ohrid la un hotel pe malul lacului Ohrid, locul unde Sfântul Nicolae Velimirovici a scris frumoasa carte Rugăciuni pe malul lacului. Era într-o zi de vineri, pe la amiază.

Doamna C., care era cu organizarea, a hotărât ca plecarea a doua zi (sâmbătă) să fie la ora 11.

Vineri după amiază, am vizitat vechile biserici din Ohrid și ne făcusem planul, noi maicile, ca sâmbătă dimineață până la plecare să vizităm și bisericuța de pe lac. Dar Dumnezeu și Sfântul Nicodim au rânduit lucrurile altfel. Pentru că în biserica unde se află mormântul Sfântului Clement, când am vrut să cumpăr o iconiță, domnul de la pangar mi-a zis că ar vrea să ne dea un pomelnic. Și cum nu înțelegeam tot ce spune, am rugat-o pe maica E., care știa engleza, să vină să vorbească cu dumnealui.

La întrebarea dânsului de unde suntem, maica i-a răspuns: De la Sfântul Nicodim de la Tismana.

Domnul Dragan (așa se numea), plin de bucurie, ne-a dat pomelnicul și a început să ne spună că la vreo 100 km de Ohrid, în Prilep într-o bisericuță de enorie, icoana Sfântului Nicodim de la Tismana a izvorât mir. Cum am aflat, am renunțat la gândul de a merge la bisericuța de pe lac sâmbătă și am întrebat cum am putea ajunge în Prilep.

Domnul Dragan s-a hotărât să ne ajute, să ne facă rost de mașină și să sune să fie biserica deschisă când ajungem. Ne-a făcut rost de un microbuz și sâmbătă dimineața noi maicile, o familie care este nelipsită de la slujbele noastre și ghidul sârb, domnul A, am plecat spre Prilep.

Drumul a fost bun, liber, biserica era deschisă pentru că fiind sâmbătă se slujea Sfânta Liturghie cu Parastas.

Sfântul Nicodim le rânduise pe toate bine. De ce nu am plecat ca de obicei la 8? De ce era zi de sâmbătă, ca biserica să fie deschisă? De ce, de ce…? Pentru că nimic nu e întâmplător în viață.

Sfântul Nicodim parcă ne aștepta. După ce ne-am închinat la icoana Sfântului i-am cerut paraclisierului să ne dea puțin ulei din candela Sfântului. Ne-a dat tot uleiul din candelă, iar la pangar ne-a dat câte iconițe plastifiate am vrut cu Sfântul în care era și vată cu mir și fără să ne ia nici un ban.

Bucuria a fost de amândouă părțile. Nici noi nu ne așteptam să ajungem în Prilep pentru că nu era în programul excursiei și nici dumnealor – să-i viziteze cineva din lavra Sfântului.

Sfântul a vrut să avem binecuvântarea sa și de acolo.

Am ajuns înapoi în Ohrid cu 10 minute înainte de plecarea autocarului, iar toată cheltuiala acestei mici excursii s-a oferit să o suporte domnul A, pentru că era și ziua dumnealui de naștere și de bucurie că l-am luat împreună cu soția sa cu noi la Prilep. Deci Sfântul ne-a dus și fără bani.

Maica E. mi-a spus mai târziu că s-a rugat Sfântului Clement la mormânt, să ne descopere ceva despre Sfântul Nicodim chiar în același timp în care eu ajunsesem la pangarul bisericii. Deci și Sfântul Clement n-a întârziat să ni-l descopere pe Sfântul Nicodim.

La nici 40 de zile, vizita ne-a fost întoarsă de cei din Prilep, care ne-au dăruit o copie a icoanei Sfântului Nicodim ce a izvorât mir. Se știe că Sfântul Nicodim s-a născut în Prilep. Nu știm sigur dacă de acest Prilep de Macedonia este vorba, dar sigur este că sfinții fac minuni în toate locurile și în toate timpurile.

Citiți și: Sfântul Nicodim – ctitorul cel dintâi și cel de pe urmă al Tismanei

Publicitate
%d blogeri au apreciat: