Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Toată viața l-a strigat: Sfinte! Sfinte! Sfinte!

O mărturie a cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „Noi suntem nebuni pentru Hristos” a fost și viața Maicii Antonina. Sfinția sa face parte din primele măicuțe ce au întemeiat obștea de maici în anul 1949.

Simplitatea sfinției sale te făcea mai bun și te îndemna ca în primul rând „să-ți vezi de tine” că ai multe, multe de îndreptat. Amintirea ei înseninează fața și aduce în suflet multă bucurie. Avea dragoste pentru toată făptura: furnici, păsări, animale, mângâia frunzele și iarba, săruta florile! Pomenea pe toată lumea, pe toți binefăcătorii ei, chiar necunoscuți. Se ruga, de pildă, pentru cel ce a făcut balustrada de care se ajuta când urca scara, închina pâinea bucurându-se de ea, pomenea pe cel ce a făcut-o.

În timpul slujbei, dacă stăteai lângă sfinția sa puteai să o auzi spunând în șoaptă multe nume, după care repeta de multe ori Hristos a înviat! Hristos a înviat! Hristos a înviat!

La sfârșitul fiecărei slujbe, când se închina la icoane, trecea și pe la icoana cu Sfântul Nicodim și Sfântul Antonie de la catapeteasmă și o auzeam rugându-se: Sfinte, Sfinte, Sfinte Nicodim! Nicodim! Nicodim! Antonie!

Citea necontenit la Psaltire, ziua și noaptea, singura ei carte!, învățată fiind să citească din ea de o „Doamnă în negru” în pădure, iar pentru pravila de seara și de Sfânta Împărtășanie după ce a îmbătrânit se ruga de maici să i-o citească cu voce tare, mai mult ca să ne folosească pe noi, cele ce-i citeam!

Niciodată nu începea o discuție sau nici nu voia să participe, ci dacă era întrebată răspundea frumos și apoi spunea: Să nu mai vorbim, să ne rugăm: Hristos, Hristos!

Printre zbârciturile feței privea cu ochi vioi „pe toți și pe toate”, până când, în apropierea Crăciunului și a Prăznuirii Sfântului Nicodim pe care l-a iubit așa cum doar sfinția sa știa, Domnul a hotărât să o ia la El de pe acest pământ, în anul 2011 (23 decembrie).

Evlavia, smerenia, credința, rugăciunea, simplitatea ei și tăria sufletească rămân neșterse în sufletele celor ce au cunoscut-o!

Citiți și: Cinstirea Sfântului le-a învrednicit de o moarte ușoară

Publicitate
%d blogeri au apreciat: