Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Ucenicii Sfântului Nicodim

Sfantul Nicodim de la Tismana

Înțelesul mai larg al numirii de ucenic ne îmbrățișează pe toți: cei ce au venit în lavra Sfântului și au rămas aici, sub mantia lui, cei ce au venit o dată și revin iarăși și iarăși – fie cu pasul, fie numai cu inima, cei ce îl cunosc de departe și îl cheamă în rugăciune, cei ce fără a-l cunoaște au fost chemați de el.

Călugări și mireni, oameni simpli sau învățați ai veacului lor, începători de obști monahale, ierarhi și voievoizi, copii, bătrâni și tineri, în îmbrățișarea sa caldă ne-a primit pe toți.

El este Părintele mai mare al Lavrei sale, precum se spune în condacul său, pe care obștea îl cântă la sfârșitul fiecărei utrenii, iar noi suntem fiii săi.

Priveşte la cer şi numără stelele, de le poţi număra! i-a spus odinioară Domnul lui Avraam. Şi a adăugat: Atât de mulţi vor fi urmaşii tăi!

Cuvântul acesta este adevărat și pentru toți aceia ce sunt, în duh, urmași ai lui Avraam, după făgăduință. Fiii, ucenicii sfinților sunt asemenea unui cer senin și înstelat. Mărturiile adunate aici licăresc timid pe bolta duhovnicească a acestei lumi, aducând mângâiere celor ce își înalță privirea spre ea.

Priveşte la cer şi numără stelele, de le poţi număra!

Însă și pe bolta cerească stea de stea se deosebește în strălucire.

Sunt câteva stele, puține la număr, care strălucesc cu putere. Cei ce le cunosc pe acestea, le caută cu privirea și le au ca pe niște călăuze nerătăcitoare în drumul lor, ca pe niște mici sori care prefac noaptea în zi.

Acestora le este închinată pagina de față.

Mărturia lor este însuși felul în care au trăit, ca ascultători, împlinitori și vestitori îndemnului pe care Sfântul, la rândul său, l-a moștenit de la Hristos:

Iubiți pe Dumnezeu și veți afla odihnă sufletelor voastre!

Publicitate
%d blogeri au apreciat: